Kaygılarımızı Hangi Düşüncelerimiz Besler?

”Endişelerim beni güvende tutar”

Kaygılı ve endişeli düşüncelerimiz bize olaylar üzerine fazlaca düşünmemizin bizi gelecekteki zorluklara hazırladığını düşündürebilir. Buradan hareketle mutlu ve neşeli hissetme de güvende olmadığımızı düşündürebilir, mutlu hissetmeye izin verdiğimiz anda kötü bir şey yaşayabileceğimizi bize söyleyebilir. Oysa kaygılanmak işlerin kötüye gidişine engel olmaz ve sadece anın keyfini yaşamamızı engeller.

”Kaygı belirtileri tehlike işaretidir”

Kaygılarımız bize çarpıntı, baş dönmesi, nefes alamama, boğulma duyumu, bulantı gibi belirtilerimizin ciddi sağlık sorunlarına işaret ettiğini düşündürebilir. Bunlara tepki vermemiz ve önlem almamız gerektiğini de söyleyebilir. Kaygı semptomları korkutucu olsalar da, çoğu zaman tehlikeli olmayıp, geçicidirler.

”Bazı şeylerden kaçınmam mutlak zorunluluktur”

Kaygılarımız bize olumsuz duygular yaşamamamız için bazı yerlerden, taşıtlardan, ortamlardan, aktivitelerden kaçınmamız gerektiğini söyleyebilir. Ancak, kaçınma davranışları yaşamımızı kısıtlamasının yanı sıra kaygımızın sürekliliğine zemin hazırlar.

”Güçsüzüm”

Kaygılarımız bize endişeli olduğumuz için güçsüz olduğumuzu, zorlayıcı durumlarla başa çıkamayabileceğimizi söyleyebilir. Algıladığımız tehlikelere karşı insani tepkilerimiz ve bazı duyguları deneyimlememiz güçsüz biri olduğumuz anlamına gelmez. Olumsuzluklarla baş etme becerilerimiz tahmin ettiğimizden fazla düzeydedir.

”Düşüncelerim gerçektir”

Kaygı ve endişelerimiz bize korkutucu düşüncelerimizin veya baş edemeyeceğimizi söyleyen yetersizlik düşüncelerimizin gerçek olduğunu söyleyebilir. Bu düşüncelerimizin başka bir alternatifini düşünmemize engel oluşturabilir. Ama unutmamalıyız ki düşünceler sadece birer düşüncedir ve kişiliğimiz hakkında bize yanlış ve abartılı şeyler de söyleyebilirler. 

Kontorl Et

Nefes Egzersizleri Nasıl Yapılabilir?

Kendimizi gergin, huzursuz, sıkıntılı, sinirli ya da kaygılı hissettiğimizde, rahatlamaya ihtiyaç duyduğumuzda yapılabilecek bazı basit …