Panik Atak Anında Yapılabilecekler?

Panik atak geçiren kişi nasıl anlaşılır?

Panik atak geçiren bir kişide o sırada huzursuzluk, telaş, yüzünde dehşete kapılmış bir ifade olur. Kişi hareket etmek, ortamdan ayrılmak ister, yerinde duramayabilir. Zaten kendisi de sözel olarak bunu ifade eder, acil servise gitmek ister. Ya da o anda işe yaradığını düşündüğünü bir güvenlik önlemini devreye sokar. İlaç ya da su içme, yanına güvendiği birini çağırma gibi.

Atak geçirdiğini düşünen biri neler yapabilir?

Panik bozukluğu olan ve atak geçirdiğini düşünen biri o anda ne yapıyorsa onu yapmaya devam etmeli, atağı geçirmeye yönelik özel bir şey yapmaksızın işini gücünü sürdürmelidir. Örneğin yürüyorsa yürümeye, kitap okuyorsa okumaya devam etmelidir. Atak geçirmeye yönelik yapılan şeyler atağı geçirmek yerine bu rahatsızlığın sürmesine yol açar. Aslında özel bir şey yapmaya gerek yoktur çünkü normalde panik ataklar zaten kendiliğinden geçecektir.

Atak anında ilaç kullanılır mı?

Bu durumlarda genellikle bir ilaç verilmekle beraber aslında, ilaç kullanmaya gerek yoktur. Panik bozukluk tedavisinin ilk dönemlerinde veya terapi yapılmadığında hastanın sıkıntılarını hemen azaltmak adına bazen sıkıntı giderici ilaçlar reçete edilebilir. Kaygı giderici ilaçlar dediğimiz bu ilaçlar kısa süreli kullanılır, antidepresanlar ya da psikoterapilerin zamanla fayda etmesi ile de kesilir. Hangi ilaç olursa olsun doktor muayenesi ve önerisiyle ilaç kullanmalıdır. Özellikle tedavinin ilk dönemlerinde çabuk bir etki sağlamak için doktorlar tarafından önerilen sıkıntı giderici bazı ilaçların uzun süreli kullanımları önerilmez.

Panik Bozukluğu olanların yakınları ne yapabilir?

Ruhsal sıkıntıları olan bir insana ‘Kafana takma’, ‘Rahat ol’ demekle onun sıkıntılarını gideremezsiniz. Öncelikle sıkıntılarını, dertlerini dinlemek, onları anlamaya çalışmak, sonra doğru anlayıp anlamadığını onlara yansıtarak kontrol etmek, ardından da kişi çok sıkıntıda ise bir uzman yardımı almaya teşvik etmek yerinde olur.

Agorafobisi olanlarda yine yakınları iyi niyetli olarak sıkıntıları geçirmek için güvence vermek, yanında birlikte seyahat etmek, korkularını azaltmak için evde yalnız bırakmamak gibi bazı tutumlar içinde olur. Ancak bu tür yardımlar maalesef rahatsızlığı geçirmez, sadece ve sadece günü kurtarmaya yarar. Yine bu durumda da kişinin korkularını ve kaygılarını anlamak, gerçek çözüm için uzman yardımı almaya teşvik etmek uygundur.

Kontorl Et

Tükenmişlik Sendromu

Pandemi sürecinde evden çalışmaların artması, evde çocukların bakımı, ailenin gereksinimlerinin yanına iş ile ilgili sorunların …