Borderline Kişilik Bozukluğu

Borderline Kişilik Bozukluğu (BKB) değişkenlik ve duygusal sorunların olduğu bir bozukluktur. Bu bireylerin düşünce, duygu, davranış, ilişkiler ve benlik algılarında değişkenlik görülür.

Toplumda sıklığı %2 civarında olup, erişkinlerin %6’sında hayatın bir döneminde bu özelliklerin var olduğu düşünülmektedir.

BKB’li bireyler başkaları ile çatışmaya girdiklerinde kendilerini çok zorlanmış hissederler. Ayrıca yalnız kalmak, bir konuda başarısız kalmak ve geri çevrilmek de bu bireyleri zorlayabilir.

BKB’nin başlıca belirtileri 5 başlıkta özetlenebilir. Bunlar;

Duygusal Düzensizlikler:

Duyguları yönetmekte güçlük, duygusal iniş çıkışlar, başkalarına göre daha kolay gerginlikler, öfke duygusunu yönetmekte zorluk, utanç, üzüntü, suçluluk duyguları görülebilir.

Kişilerarası ilişkilerde Düzensizlikler:

İlişkilerini uzun süre stabil sürdürmekte güçlük, dengesiz ve yoğun ilişkiler kurma, terk edilme korkuları ön plandadır.

Davranışsal Düzensizlikler:

Kötü sonuçlar doğurabilecek dürtüsel davranışlar (Alkol ya da madde, güvensiz araba kullanma vb), kendine zarar verme davranışları görülebilir.

Benlik Algısı veya Kimlikte Düzensizlikler:

Kendini çoğu zaman boşlukta hissetme, süreğen boşluk duygusu, ilgi beklentisi, kimi zaman iyi iken kimi zaman çok kötü hissetme, kim olduklarına, ne işe yaradıklarına, hayatlarının nereye gittiğine ilişkin düşünce ve yargılar sıklıkla görülür.

Bilişsel Düzensizlikler:

Başkalarının amaçlarına olumsuz, kuşkucu anlamlar yükleme, olumsuz düşünceler ve gerçeklikten kopma yaşantıları gözlenebilir.

Tedavi sürecinde ise eşlik eden olası başka diğer ruhsal sorunları ele alıp bunların tedavilerini sağlama, yaşanan duygularla başa çıkma, zarar veren düşünce ve davranışları yönetme odaklı terapötik yaklaşımlar ve ilaç tedavileri ile başarılı sonuçlar elde edilmektedir.

Kontorl Et

Nefes Egzersizleri Nasıl Yapılabilir?

Kendimizi gergin, huzursuz, sıkıntılı, sinirli ya da kaygılı hissettiğimizde, rahatlamaya ihtiyaç duyduğumuzda yapılabilecek bazı basit …